Tidigare mordbrandsmisstänkt kommer kräva skadestånd

Den idag 17-åriga flicka som under lång tid varit misstänkt för att ha anlagt förskolebränder i Skövde, kommer att kräva skadestånd av staten.
Dels för den vecka hon satt frihetsberövad, men också för det psykiska lidande som misstankarna och uppmärksamheten vållat henne och hennes familj.

När människor frihetsberövas och sen frikänns har de rätt till skadestånd för den tid de suttit inlåsta. Drygt en tusenlapp per dygn i fångenskap kan oskyldigt inlåsta få. Men det kan också bli betydligt mer, till exempel om den häktade är ung och misstanken gäller grova brott som till exempel mordbrand.

Peter Stierna är den nu 17-åriga flickans advokat. Han tycker att samtliga tre tonåringar som varit misstänkta har farit illa:

- Enligt min uppfattning är det ett större lidnade för barn att bli frihetsberövade, än vad det är för en vuxen person.

Alla på skolan visste
Nu har polisen alltså lagt ned förundersökningen och någon formell misstanke mot de tre tonåringarna finns inte längre. Peter Stierna kräver för flickans räkning kompensation inte bara för tiden i häkte - flickan blev också mer eller mindre uthängd på skolan där hon gick.

- På hennes skola och i hennes kamratkrets blev hon snabbt identifierad.

Peter Stierna säger att flickan också påverkades av att fallet fick stor uppmärksamhet i media.

Advokaten berörd
Han säger också att han blev mer berörd av just det här ärendet än vad han brukar bli i jobbet på som advokat.

- Man får en obehagskänsla av att det kan påverka hela ens liv. Man känner starkare än vad man gör när det gäller en vuxen, säger advokaten.