Friande dom mot byggställningsföretag överklagas inte

Det blir ingen prövning av tingsrättens friande dom om arbetsmiljöbrott för två chefer och en anställd på Heab byggställningar.  Målet handlar om en arbetsplatsolycka med dödlig utgång på ett bygge i Malmö för tre och ett halvt år sedan.

Kammaråklagare Lotten Loberg har beslutat att inte överklaga Malmö tingsrätts dom. En 34-årig man från Kristianstad dog när han fick en last med ställningsplank över sig. Två av hans chefer och hans arbetskamrat åtalades misstänkta för arbetsmiljöbrott.

Kammaråklagare Lotten Loberg menade att arbetskamraten inte tillräckligt noga sett till att ingen fanns under lasten när han släppte den. Cheferna misstänktes för brott för att åklagaren menade att 34-åringen inte fått tillräcklig utbildning eller tillräckliga instruktioner.

Men tingsrätten höll inte med åklagaren och friade alla tre för arbetsmiljöbrott. Med den friande domen slutar historien. Åklagaren delar visserligen inte tingsrätten bedömning men domen är välskriven säger hon och det skulle krävas nya bevis för att hovrätten skulle göra en annan bedömning än vad tingsrätten gjorde.