
EU:s möten bidrar till uppvärmning
Samtidigt som EU säger sig ta täten i kampen mot den globala uppvärmningen så skapar EU-ledarna själva stora koldioxidutsläpp. I december ska det hållas ett toppmöte på två platser; första dagen ska EU:s ledare resa till Lissabon, andra dagen till Bryssel.
EU-parlamentet pendlar dessutom varje månad mellan Strasbourg och Bryssel. EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso säger till Ekot att han önskar att mötet läggs upp på ett klimatsnålare sätt.
Att Portugals regering som EU-ordförande vill få 27 länders stats -och regeringschefer att åka till Lissabon är en fråga om prestige: om det nya EU-fördraget undertecknas där kan det också kallas Lissabonfördraget. Därför börjar mötet i Lissabon för att nästa dag fortsätta i Bryssel, som belgarna vill.
Lissabonfördraget kostar tio ton koldioxid
Enligt nyhetsbyrån AP genererar denna extratransport av EU-ledare över tio ton koldioxid. EU får redan mycket kritik för att EU-parlamentet och hela dess följe varje månad pendlar mellan Bryssel och Strasbourg. Beräkningar av Europas gröna säger att detta i koldioxidutsläpp motsvarar 13 000 flygresor över Atlanten varje år.
Men att EU-parlamentet finns i Strasbourg är en så tung historisk kompromiss att Barroso tror att inte ens den överhängande klimatfaran kan rubba systemet.
Tjeckiens president ser inget klimatproblem
I EU-landet Tjeckien anser president Vaclav Klaus att klimatproblemet inte finns. Detta har han bland annat uttryckt vid internationella möten.
Flera av de nya medlemsländerna gör också starkt motstånd mot EU-kommissionens tak för utsläppsrätter.
Men José Manuel Barroso anser att nu, efter att Al Gore och FN:s klimatpanel fått Nobels fredspris, är det inte längre möjligt för poliker att med bibehållen trovärdighet motsätta sig de gemensamma ansträngningarna för att stoppa klimatförändringarna.
Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se