Resultat av speltillslag - elva häktade

Elva personer har häktats i Göteborg och Stockholm efter polisens stora speltillslag över hela landet i början av veckan. De misstänks för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. En 55 årig man är häktad i sin frånvaro. Han misstänks dessutom för anstiftan till mord.

Polisen kallar operation ”Las Vegas” det största tillslaget hittills i Sverige mot en illegal spelverksamhet som beräknas omsätta upp emot 10 miljarder kronor årligen. Förutom polis och åklagare i hela landet deltog även Skatteverket, Lotteriinspektionen, och Ekobrottsmyndigheten i förberedelserna.

Efter tre år av planering slog polisen i tisdags till på 150 platser över hela landet - samtidigt.

Samband med våldsbrott
Elva personer häktades i Göteborg och Stockholm. En av dem, en 55-årig man, är misstänkt för flera grova våldsbrott, bland annat anstiftan till ett mord i Skärholmen utanför Stockholm 2003.

Klas Friberg på polisen i Västra Götaland anser att tillslaget visar hur olagligt spel ofta hänger ihop med grova våldsbrott.

– Det här visar på strukturen i den grova organiseraden våldsbrottsligheten, nämligen att man slåss om den här spelmarknaden och att man är beredd att begår nya våldsbrott för att antingen ta nya marknadsandelar eller behålla marknadsandelar, säger Klas Friberg.

Tros vara utomlands
55-åringen är försvunnen och tros befinna sig utomlands. Hans advokat, Thomas Wilton, har inte fått kontakt med sin klient, men ser allvarligt på anklagelserna.

– Jag kan ju inte bedöma deras styrka, men jag kan säga att de anklagelser som riktas mot honom är utomordentligt allvarliga, säger Thomas Wilton.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Samarbete med P1-programmet Kaliber