SJ inför nytt biljettsystem

SJ:s tågtrafik växer tre gånger snabbare än annan persontrafik. På fredagen presenterade SJ sin bästa kvartalsrapport hittills, samtidigt passar man på att införa ett nytt biljettsystem.

Detta välkomnas av stockholmaren Martin Svan.
– Jag skulle ha väldigt stor nytta av Internet när jag åker tåg.

Så det skulle du välja då. Utöver grundpriset skulle du betala för Internet?

– Det skulle jag definitivt kunna tänka mig att göra men då måste kvalitén dels vara bra och sedan får det inte vara för dyrt helt enkelt, säger Martin Svan.

I december inför SJ ett nytt biljettsystem. Resenären ska då betala ett grundpris som ska variera beroende på platstillgång och sträckans längd. Utöver det ska man välja att betala för Internet, mat eller andra bekvämligheter.

Vill ha billigare biljetter på tåg 
Morteza som pendlar varje dag från Stockholm till Uppsala välkomnar det nya systemet men vill hellre att biljetterna på tåget blir billigare.

– Ja, om man fick köpa biljetterna inne i tåget lika billigt som på själva biljettförsäljningen på stationen då skulle det vara bra. Annars, biljetterna kostar dubbelt så mycket att köpa på tåget, säger Morteza.

SJ:s tredje kvartal slutade med en vinst på 191 miljoner kronor vilket är 22 procent mer än vinsten för samma period förra året. Mest växer de långväga resorna med X 2000 men även pendlandet i Mälardalen fortsätter att öka.

SJ ska rekrytera 1 000 personer
 
Nu ska SJ rekrytera 1 000 nya medarbetare för att möta de nya behoven.

Vd:n Jan Forsberg förklarar framgången med idérikedom.

– Vi har gjort ganska många utspel vad gäller nya prissättningsmodeller. Vi har erbjudit nya tjänster. Vi har uppgraderat våra tåg så att komfort, mat och mycket, mycket annat blir bättre, säger Jan Forsberg.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se