Man åtalad för sexövergrepp på äldre

Den 57-åring som varit häktad misstänkt för att bland annat ha våldtagit en 92-årig kvinna åtalades i dag vid Uppsala tingsrätt. Han är misstänkt för grov våldtäkt mot en kvinna och sexuellt ofredande mot fyra andra kvinnor.

- Jag tycker att samtliga punkter är extra allvarliga, eftersom det handlar om äldre målsäganden som har blivit uppsökta i sina hem av en för dem okänd man som agerar på det här sättet, säger kammaråklagare Anne Sjöblom.

57-åringen är åtalad på fem punkter, ett fall av grov våldtäkt och fyra fall av sexuellt ofredande. Det var i februari i år som mannen ska ha våldtagit en 92-årig kvinna i hennes bostad. Våldtäkten ska ha skett nattetid, efter att kvinnan gått och lagt sig. När hon gjorde motstånd tillfogade 57-åringen henne bland annat blåmärken och skrubbsår, samt blödningar i underlivet. Han utförde också flera sexuella handlingar. De övriga fyra åtalspunkterna om sexuellt ofredande är mot fyra kvinnor mellan 85 och 94 år.

- De sexuella ofredandena är ju likartade såtillvida att de ofta handlar om att han har blottat sig eller berättat om olika sexuella erfarenheter. 

I ett fall har 57-åringen även sagt att han ska ha samlag med kvinnan i fråga. Ett ofredande inträffade i augusti 2003, de övriga har skett vid flera tillfällen i fjol och i år.

57-åringen anhölls första oktober. Beslutet hävdes, men inom loppet av en vecka blev han anhållen på nytt och dagen därpå även häktad, denna gång i sin frånvaro. Mannen var efterlyst och hans bil sågs bland annat i Norge. Den 25 oktober kunde 57-åringen gripas i Barkarby, efter tips från allmänheten.

Kammaråklagare Anne Sjöblom menar att fängelse är det straff som väntar mannen.

- Straffvärdet och arten av brotten är sådana att det bara är fängelse som kan komma i fråga, om man inte kommer fram till att han skulle vara allvarligt psykiskt störd.

Det här har varit uppsalapolisens största utredning i år.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se