Högkonjunkturen ger utslag i plånboken

Högkonjunkturen har gjort det lättare i år att få igenom löneökningar i de lokala löneförhandlingarna inom industrin. Det säger de flesta av de fackliga företrädare som Ekot har talat med. Statistiken för de lokala förhandlingarna är långt ifrån klar medan de centrala förhandlingarna i snitt ger drygt tre procent per år fram till 2010.

På Scania i Södertälje fick arbetarna i snitt fyra procents lönelyft, en bit över det centrala avtalet och dessutom 5 000 kronor i extra bonus. Men maskinoperatören Thomas Nilsson tycker att Scanias höga vinst skulle märkas mer på lönen.

– Med det i åtanke så trodde man verkligen att man skulle få något bättre för det finns ju sådana som sitter i kontoret som lyfter ut en jäkla massa stålar. Det är ändå vi som ser till att det kommer ut några lastbilar.

Thomas Nilsson jobbar med att tillverka komponenter till växellådor och tjänar nästan 25 000 kronor i månaden.

Klubbordförande håller med
Metallklubbens ordförande Kjell Wallin håller med om att det borde ha blivit mer i löneökningar men tycker ändå att facket har lyckats kompensera sig till en del genom att löneökningarna för både 2007 och 2008, fyra procent per år, gäller redan från april i år.

Det ger omkring 10 000 kronor extra efter skatt. Utöver den normala bonusen på max 21 000 kronor per år så blir det en extra bonus på 5 000 både i år och nästa år.

– Vi ser det väl som ett sätt för företaget att de vet att det går bra att våra medlemmar har förväntningar på löneförhöjningar, säger Kjell Wallin.

Hur var förhandlingsklimatet lokalt här i år jämfört med tidigare år med tanke på högkonjunktur och så?

– Det var lättare att komma fram i år än tidigare.

Så man märker av konjunkturen här lokalt?

– Det gör man helt klart.

De centrala avtalen varierar för olika delar av industrin men ger i snitt en bit över tre procent per år fram till 2010. När det gäller de lokala förhandlingarna ute på företagen är statistiken långt ifrån klar än.

Olika i olika förbund
Tjänstemännen i fackförbunden SIF och Sveriges ingenjörer har så här långt fått in uppgifter om löneökningar på omkring fyra procent i snitt, mer än det centrala avtalet alltså. Fackförbundet Pappers säger att färre än hälften av arbetsplatserna får mer än det centrala avtalet men det finns också arbetsplatser där det betalas betydligt mer.

Livsmedelsarbetareförbundet räknar inte med något alls utöver det centrala avtalet och förklarar det med att de jobbar i en bransch med låg lönsamhet. Skogs- och träfacket tycker att det lutar åt uppemot en procent mer än i det centrala avtalet. 

Veli-Pekka Säikkälä, chef för IF Metalls förhandlingsavdelning, räknar med nåt liknande i snitt för sina medlemmar.

– Jag tror att det finns möjlighet att få ut lokala pengar och det har vi också sett då och jag skulle tippa på att årets löneökningar när vi summerar det kommer att hamna på en till en och en halv procent utöver centrala avtalet.

Johan Prane
johan.prane@sr.se