Sverige får EU-pengar för Irakflyktingar

Sverige får drygt 30 miljoner kronor från EU-kommissionen för att underlätta mottagandet av flyktingar från Irak. Det innebär att hälften av alla EU-pengar som delas ut för det här ändamålet går till Sverige.

– Vi gör vad vi kan, säger Friso Roscam Abbing, talesman för kommissionären Franco Frattini, som är ansvarig för flyktingfrågor inom EU.

7 miljoner euro, närmare 70 miljoner kronor, fördelades i veckan till stöd för länder som tar emot fler asylsökande än andra.

Hälften av pengarna gick till länderna runt Medelhavet som ju tar emot många hjälpsökande från Afrika, men hälften gick alltså till Sverige, och det beror på alla irakflyktingar som kommit hit.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar det ekonomiska bidraget.

– Det är bra att vi börjar närma oss mera av ett gemensamt europeiskt ansvarstagande för detta. Men det är fortfarande ganska lång väg att gå.

Att EU-ländernas solidaritet gentemot flyktingar, men också gentemot varandra, har stora brister är nåt som kommissionären Frattini håller med om.

Upprepade gånger har han till exempel vädjat om ökad öppenhet för kvotflyktingar från Irak, men gensvaret har varit svagt säger kommissionärens talesman Friso Roscam Abbing.

Kristina Hedberg, Kaliber i P1
kristina.hedberg@sr.se