EU svartlistar fler burmesiska makthavare

Efter beslutet för en månad sedan, skärper EU nu en del av sanktionerna mot Burma. Fler burmesiska makthavare skrivs in på EU:s svarta lista. Den längre listan kommer att klubbas igenom av unionens utrikesministrar vid deras måndagsmöte i Bryssel.

Siffran på svartlistade burmeser blir nu drygt 400. Det handlar om generaler och andra personer med anknytning till juntan. De får inte röra sina pengar och de får inte heller resa in i EU.

Utrikesministrarna verkställer nu en del av de hårdare sanktionerna mot Burma som de beslutade om 15 oktober.

Handelssanktioner
Då beslöt man även att införa handelssanktioner mot Burma. Det skulle bli förbjudet att köpa timmer, ädelstenar och metaller därifrån, samt att sälja reservdelar till de industrier som juntan kontrollerar.

Men det är inte säkert att handelssanktionerna tas upp på måndagsmötet.

Thomas Lindblom, på den svenska representationen i Bryssel, säger till Ekot att arbetet tar tid, eftersom det krävs bindande beslut för ett genomförande.

”Borde vara mer”
Svenska Burmakommitténs ordförande Karin Strandås tycker att det går för långsamt. Hon vill också att EU går ännu längre, utöver förbudet mot timmerhandel.

– Det handlar också om att inkludera olje- och gassektorn bland handelssanktionerna. Vi vill också att man tittar på ett förbud mot finansiella transaktioner, säger Karin Strandås.

Militären, som styrt Burma i 45 år, grep cirka 3 000 personer och dödade minst tio i samband med massprotesterna för demokrati i september.

Kanske en ljusning
Men de senaste veckorna har en man kunnat skymta en öppning. Juntan har återupptagit samtalen med oppositionsledaren. Militären har lovat att frige de politiska fångarna, och FN-rapportören för mänskliga rättigheter har släppts in i landet.

Men Svenska Burmakommittén tycker inte att man kan tala om ett ljusare läge i Burma.

– Det finns snarare en ganska stor risk att det här är ett sätt för generalerna att försöka dra ut på situationen och bida sin tid tills dess att omvärldens blickar riktas mot andra delar av världen. Då kan man fortsätta som man alltid har gjort, säger Karin Strandås.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se