Dyr historia för Bodens kommun

Bodens kommun kan komma att bli ansvariga för att riva det gamla sanatoriet i Sandträsk som står och förfaller, eftersom ägaren, ett norsk bolag, har gått i konkurs. Men det kan bli en mycket dyr historia för kommunen på mångmiljonbelopp.

Idag är det ingen som tar ansvar för det gamla sanatoriet, på 13 000 kvadratmeter, som en gång såldes av landstinget.

Huset har stått kallställt i tre år och skadegörelsen börjar bli omfattande.

- Vi har ett tak som läcker, så vi har en flygel som är totalvattenskadad, säger Bert From är boende i byn som följer förfallet från dag till dag. Sen ser vi också att vi har en massa folk som springer här. Ja, de slår ju sönder, det är rutor som krossas och porslin sopas bara ut på golvet bara därför att det står där.

Både kommunen och boenden i byn har hoppats på att det ska starta någon verksamhet igen, men Holger Hansson Palo, på miljö- och byggnämnden i Boden har varit ut och tittat på fastigheten, och han är bedrövad.

- Man lider ju med att en sån här fin byggnad förfaller. För varje dag blir ju situationen sämre och sämre och skadorna större och större, säger Holger Hansson Palo.

Men vad är kommunens ansvar?

- Vårt ansvar är att se till, via ägaren då, att ingen kommer in och gör illa sig i fastigheten. Problemet är då att vi inte riktigt vet vem vi ska vända oss till.

Men landstinget som sålde det här för en en ganska billig peng, vilket ansvar har de idag?

- De gjorde det mycket lätt för sig och såg nog också de här rivningskostnaderna framför sig också, fortsätter Göran Hedberg och fortsätter med att konstatera att landstinget inte har någon formellt något ansvar.

Anna Widén, SR Norrbotten