På småviltssafari i badrum och källare

Naturmorgon den 17 november ägnade sig åt en exkursion bland lådor och skåp, badrum och källare hemma hos Isak Isaksson och hans 11-åriga dotter Sofia på Trastvägen i Libdingö. Ämnet för dagen var nämligen alla de små kryp som finns hemma hos de flesta av oss, även om alla inte är lika älskade. Entomologen Niklas Jönsson från Naturhistoriska riksmuseet hjälpte fältreportern Anneli Megner Arn att identifiera djur som silverfisk, mjölbagge, fläskänger, husspindel och bokskorpion.

Programmet handlade också om havslädersköldpaddan på Trinidad; späckhuggarsafari vid Lofoten; konsten att mata och hjälpa vinterfåglar; om försvunna våtmarker på Öland; och så porträtterades den vackra mörten.

På Trinidad arbetar  organisationen Nature Seekers som fått pris för sitt arbete med att hjälpa den hotade jättelika havslädersköldpaddan, som kan väga upp mot ett ton. Vi fick bl.a. träffa Susan Lakhan som kan glädja sig åt att att denna sköldpadda nu tycks öka i antal igen.

Thomas Öberg rapporterade direkt från Tysfjorden vid Lofoten i Norge, där det just nu är högsäsong för späckhuggare och späckhuggarskådare. Faktum är att denna avkrok i världen lever upp på vintern just p g a alla valskådande turister!

Jenny Berntson Djurvall kåserade om sin favoritspindel (som hon i hemlighet vårdar ömt - hennes man tycker inte om den!).

Vi besökte södra Ölands alvar tillsammans med naturfilmaren Boris Engström. Han berättade om Kärra Träsk, en stor sjö som en gång var jaktmark för Kjell och Gustaf Kolthoff och inspirerade målaren Per Ekström. Denna sjö är numera helt försvunnen p g a utdikningar.

Ekologen Hans-Georg Wallentinus gav många goda råd till vinterfågelmataren. T ex vilka träd och buskar som kan fungera som skydd eller mat för småfåglar - och hur man ska bära sig åt för att definitivt köra bort grannens katt som mumsar i sig fåglarna. Kan man hälla vatten på den är det en effektiv metod! En del lyssnare avråder dock från att behandla katter på det viset! Andra rekommenderar att man har en hund i trädgården. På bilden ser du ett exempel på hur en lyssnare med hjälp av plexiglasskivor håller katter borta från ett fågelbord.

Limnologen Lynn Ranåker från Ekologihuset i Lund berättade om mörten (det rätta svaret på förra veckans tävlingsfråga) och konstaterade bl a att det är en mycket trevlig fisk.

Programledare var Lasse Willén.