Thailändskt tempel invigs i Trollenäs

På lördagen invigs Skånes första thailändska buddhistiska tempel. Templet ligger i en gammal skola i Trollenäs utanför Eslöv. Det ska vara både en samlingsplats och ett centrum för buddhistiska traditioner och högtider.

– Det finns så mycket thailändare som bor här nere och många svenskar som har relationer till thailändarna. De behöver ett ställe att gå till, säger Olle Sundin, som sitter i styrelsen för templet.

Han uppskattar att det finns runt 3000 thailändare i Skåne, men det finns också många svenskar med i föreningen Wat Sanghabaramee, som templet också kallas. Upp till 500 gäster väntas till invigningen.

Själva templet är egentligen andra våningen av det som varit en gammal skola i Trollenäs. En thailändsk munk, Prha Tong Chai kommer att jobba i templet på heltid. Många har kontakt med honom redan nu för att få stöd och en pratstund.

– Varje helg ringer det personer som har problem och vill prata, säger Prha Tong Chai.

Thailändska buddistiska tempel finns redan i Stockholm och Göteborg och nu är det alltså dags för Skåne. I ett år har det byggts om och rustats och allt har bekostats av donationer. Templet är efterlängtat. Redan under uppbyggnaden har man många besökare.

– På helgerna kan det vara runt 100 personer som kommer, vid de större helgerna har här vara 500, säger Olle Sundin.