Heby drabbas av indraget stöd

Heby kommun drabbas hårt av gårdagens beslut i Länsrätten i Uppsala län som innebär att kommunen inte får ersättning från landstinget för hemsjukvård.

Enligt länsrättens dom var det fel av landstinget att lova Heby fem miljoner kronor, men beskedet igår kom ändå inte som en överraskning för socialdemokratiska kommunalrådet Carina Schön.
- Vi har väl haft i beräkningarna att det kunde gå åt det här hållet, säger hon.

Vad innebär det här för er?
- Det är naturligtvis att vi har ytterligare miljoner att hämta igen snabbare än vi hade tänkt. Vi har inget jättebra läge kan jag väl säga.

Det var inför valet 2006 som de borgerliga partierna i landstinget lovade att Heby skulle få ersättning för hemsjukvården i kommunen. Detta som en ersättning för ökade kostnader i och med kommunens länsbyte. Men redan då kom protester mot förslaget och landstingets egen jurist sa även att det med stor sannolikhet var olagligt. Igår kom alltså Länsrättens dom där de konstaterar att Heby inte ska få några pengar i kompensation. Men Erik Weiman som är moderat ordförande i landstingsstyrelsen vill vänta med att dra för snabba slutsatser av domen.
- Först måste vi värdera om vi ska överklaga domen. Vi får väl titta på det här under den kommande veckan och fram tillochmed landstingsstyrelsens sammanträde om ytterligare en vecka. Sen bör vi väl ganska snabbt bestämma oss för hur vi ska hantera den här frågan, säger han.

Erik Möller
erik.moller@sr.se