Rysk viceminister misstänks för svindleri

Ryske vice finansministern Sergej Stortjak greps på fredagskvällen av polis. Han anklagas för försök till svindleri.

Sergej Stortjak är inte någon välkänd person i regeringen. Men hans ansvar för den ryska stabilitetsfonden, eller oljefonden, gjorde honom till en viktig figur. Oljeinkomsterna har fått fonden att svälla till över 143 miljarder dollar.

Stortjak greps tillsammans med två affärsmän när han lämnade sitt kontor i torsdags.

Misstänkt ha försökt svindla statskassan
Riksåklagaren meddelade idag, lördag, att de misstänks för att ha försökt svindla statskassan på stora summor pengar.

En domstol har godkänt gripandena. Säkerhetstjänsten FSB har redan sökt igenom vice ministerns kontor.

Den 53-årige Stortjak blev vice finansminister i november 2005. Han ansvarade också för förhandlingar om de ryska statsskulderna.

Gjort upp om skulder
Förra året slöt han avtal med Parisklubben som innebar att Ryssland blev helt skuldfritt. 22,5 miljarder dollar betalades tillbaka.

Han har också gjort upp med länder som var skyldiga Sovjetunionen pengar. Irak fick sin skuld på tio miljarder dollar avskriven förra året.

Sådana skuldavskrivningar gjordes oftast via byteshandel där ryska företag fick förmånliga villkor att handla med länderna.

Det har förekommit spekulationer att det just varit oegentligheter när det gäller avtalet med Irak.

Stadigt växande fond
Den gigantiska fonden växer stadigt i takt med ökande oljepriser. Krav har kommit på att satsa pengarna mer på sociala reformer och pensioner, men ministeriet har spjärnat emot och sagt då riskerar inflationen öka än mer.

Gripandet drabbar också den mäktige finansministern Alexej Kudrin. Han har en stark position i regeringen som vice premiärminister. Att gripa hans vice minister kan ses som en del av maktkampen inför parlamentsvalet 2 december.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se