Grupp B: Italien och Frankrike blev klara

Christian Panucci blev sen matchhjälte när han gjorde 2-1 mot Skottland i den 91:a minuten. Resultatet innebär att Italien är klara för EM och tog med sig Franrike från gruppen.

Skottlands starka EM-kval slutade med rena sorgestämningen på nationalarenan Hampden Park i Glasgow. Förlusten hemma mot Italien med 1-2 innebar att Italien säkrade EM-platsen och dessutom tog med sig spellediga Frankrike från grupp B.

För Skottland blev det ännu ett kval utan att nå ända fram.

Redan i den andra minuten tog Italien ledningen genom Luca Toni. På ett regnigt Hampden Park var det Italien som sedan skapade bäst chanser på det svårbemästrade underlaget. Efter en halvtimme fick Italien ett mål tveksamt bortdömt för offside. I halvlekens sista sekund var David Weir ytterst nära att kvittera med en nick på hörna. Men Andrea Pirlo nickade bort bollen på mållinjen.

Kvitteringen kom i stället i 65:e minuten. Efter en skotsk frispark kom ett skott som den italienska målvakten Gianluigi Buffon lämnade retur på och lagkaptenen Barry Ferguson kunde från nära håll forcera in 1-1.

Skottarna satsade allt framåt för att försöka få till ett segermål. Oavgjort hade inneburit att skottarna, som spelat klart, fortfarande hade en liten chans, men utan att kunna påverka. Seger hade gett EM-biljett. James McFadden hade ett mycket bra friläge i 80:e minuten, men sköt utanför det öppna målet.

I stället avgjordes matchen på övertid. Andrea Pirlo slog en frispark som Christian Panucci nickade i mål. Ridå för Skottland. EM för Italien.

Skottland-Italien 1-2 (0-1)
0-1 Luca Toni (2), 1-1 Barry Ferguson (65), 1-2 Christian Panucci (90)

Publik: 51 301

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se