Bordtennis: Persson siste svensk ur SOC

Jörgen Persson försvann som siste svensk i tredje omgången i SOC (Swedish open championships). Världstvåan Ma lin blev för svår. Mend et blir nog OS ändå för veteranen.

Jörgen Persson försvann som siste svensk i tredje omgången i SOC (Swedish open championships). Formen räckte inte för att rubba världstvåan Ma Lin.

Men det blir nog ett sjätte OS för pingisveteranen ändå.

Ovissheten kring OS-kvalificeringen var stor efter Jörgen Perssons sorti. Den svenske veteranen är indragen i en ytterst jämn poängkamp i jakten på en direktplats till OS i Peking nästa år. 20 spelare tas från världsrankingen, men högst två från samma land.

Gamle rivalen Jean-Michel Saive, också utslagen i åttondelen, släntrade förbi och hävdade att han och Persson var klara till 90 procent. Men, som han påpekade, taktikspel och läggmatcher kan också komma in i bilden

Efter SOC återstår bara slutspelet i Pro tour i Kina i december. Samt Finlandia open i Helsingfors, en mindre turnering där en och annan poäng kan plockas.

Om Persson inte blir bland de 20 som får direktplats i OS, så har han två kvalchanser kvar i vår. Den första och bästa avgörs i Nantes i april, där elva europeiska platser i herrsingel ska fördelas. Där är den svenska förhoppningen att en annan svensk ska ta en plats, vilket krävs för att Sverige ska få med ett lag till OS.

Ma Lins seger skrevs till 12-10, 11-4, 11-9, 11-7. Perssons chans, den enda, kom i första set. Han hade setboll vid 10-9.

Persson hade behövt setsegern för att sätta press på Ma Lin. Inte blev det bättre av en tio minuter lång paus efter första set för att bländande solsken störde spelarna.

I sin OS-jakt kommer Persson att spela de flesta Pro tour-turneringarna även nästa säsong. Han är den här säsongen klubbkompis med Jan-Ove Waldner i tyska Fulda, är på god väg tillbaka efter tränaråret i Qatar och har blivit bättre och bättre för varje turnering i höst.

SOC utvecklades till en asiatisk affär i tredje omgången. Ryske veteranen Dmitrij Mazunov var nära att chockbesegra världsettan Wang hao, men föll med 3-4, och han fick sällskap av flera andra européer. Hans landsman Alexej Smirnov, som höll på att slås ut av svenske kvalspelaren Johan Axelqvist i första omgången, var den ende européen som tog sig till kvartsfinal.

Jörgen Persson var med Fredrik Håkansson i semifinal i dubbel. Där blev det 2-4-förlust mot Singaporeparet Gao Ning/Yang Zi.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se