Örebro vill få huvudkontor till ny myndighet

En ny jättemyndighet är på väg att skapas inom transportområdet, och en möjlig placering för huvudkontoret är Örebro. Det är regeringen som vill samla den verksamhet som har med kontroll av säkerhet och skydd på transportområdet att göra. Örerbro kommun vill göra ett försök att få hit etableringen, det säger Lasse Ekevärn som är näringslivschef.

Den nya Transportstyrelsen ska om drygt ett år ta över all administration som rör tillsyn, tillstånd, normgivning och register från en mängd andra statliga myndigheter och verk. Det handlar om luftfart, sjöfart, väg och tåg.

Idag har Vägverket runt 280 anställda i Örebro, och med tanke på att man har ganska stora datasystem så är sannolikheten för att de jobben ska flyttas inte så stor. Istället är det möjligheten till expension som känns intressant.

Lasse Ekevärn har tillsammans med regionförbundet uppvaktat utredaren och tycker att fakta som goda kommunikationer, geografiskt läge och välutbildat folk är argument som talar för Örebro även om Norrköping och Borlänge är tuffa konkurrenter.