Rydqvist överraskade i premiären

Maria Rydqvist, skidåkare från Smålandsstenar, vann överraskande säsongspremiären i Bruksvallarna över 10 km klassisk stil.

Hon vann milloppet 4,3 sekunder före storfavoriten Charlotte Kalla, Tärendö.

Maria Rydqvist, som numera tävlar för Östersund, ledde lördagens 10 km i klassisk stil från start till mål och stupade över mållinjen efter att ha gett precis allt. Säsongen kunde inte ha börjat bättre för den 24-åriga talangen från Smålandsstenar som bor och studerar i Östersund.

-Det känns underbart att få vinna direkt. Förklaringen till mitt lyft som skidåkerska är att Charlotte Kalla inspirerat mig på träning i höst. Jag har Charlotte att tacka för att jag blivit så här bra. En bättre sparringpartner finns inte, sade en glädjestrålande segrarinna.

Länge såg det ut som Rydqvist skulle vinna enkelt, men på sista kilometrarna plockade Kalla in 14 sekunder av försprånget.

-Jag fick slita hårt för att vinna. Men helt oväntat var det inte för mig. Jag har slagit Charlotte tidigare i en testtävling, sade Rydqvist som nu ser fram emot världscuppremiären i norska Beitostölen.