USA skärper tonen mot Pakistan

Uppdaterad 16:45
USA-sändebudet John Negroponte kräver att Pakistans president Pervez Musharraf häver undantagstillståndet och släpper politska fångar. Det sa han på en presskonferens i Islamad på söndagen.

John Negroponte hade ett kärvt budskap till president Pervez Musharraf, som Washington hittills brukat omnämna som en ”oundgänglig allierad” i kriget mot terrorismen.

Negroponte sa att Musharraf snarast måste häva undantagstillståndet, släppa tusentals regimkritiker som fängslats och åter tillåta fria medier.

Extremismen frodas enligt kritiker
USA har gett Musharrafs militär 10 miljarder dollar de senaste fem åren. Kritiker säger att extremismen trots det frodas i delar av Pakistan.

Tidningen Los Angeles Times uppger på söndagen att Washington har planer på att i framtiden bara ge pakistanska armén pengar för specifika uppdrag, inte som nu, varje månad betala de räkningar pakistanska regimen skickar.

Hittills har Musharraf inte officiellt kommenterat Negropontes krav, men det amerikanska sändebudet indikerade att han inte fått några tydliga löften om att Musharraf tänker häva undantagstillståndet före planerade parlamentsval i januari.

Armén fortsätter sin offensiv
Samtidigt fortsätter en pakistansk arméoffensiv mot muslimska extremister i Swat-dalen 16 mil norr om huvudstaden Islamabad.

Armén säger att man nu har 15 000 soldater i området för att driva bort beväpnade anhängare till Maulana Fazlullah, en radikal islamist som infört talibanliknande styre i samhällen han erövrat. Armén säger att den döat över hundra rebeller senaste veckan.

Nils Horner, Karachi
nils.horner@sr.se