Simning: Nytt världsrekord av Nystrand

Stefan Nystrand satte världsrekord även på 50 meter fritt vid världscuptävlingarna i Berlin. Med 20,93 putsade han det gamla rekordet med fem hundradelar.

Redan i försöket på 50 meter fritt gav Stefan Nystrand en signal om vad som skulle komma. Där var han bara tre hundradelar från sitt svenska rekord.

I finalen slog han till med 20,93, en putsning av Roland Shoemans rekord med fem hundradelar. Nystrand är nu den som simmat snabbast i världen någonsin.

– Tanken är att han i kortbane-EM ska kunna simma fortare. det var den slutgiltiga tanken och det är ju några veckor kvar tills det går, säger Nystrands tränare Ann Forsell till Radiosporten.

Hon kan inte säga hur mycket snabbare Stefan kan simma.

– Han simmade fortare än någon annan har gjort så jag vet inte vad jag ska jämföra med. Vi får fortsätta prata om att han ska slå personliga rekord, säger hon.

Nystrand själv var nöjd med rekordloppet men tycker inte att loppet var perfekt.

– Långt ifrån optimalt. Jag skulle kunna göra det bättre faktiskt, starten, hur jag är i luften, vändingen och uppgången, säger han till Radiosporten.

Therese Alshammar var bara 14 hundradelar från Anna-Karin Kammerlings världsrekord när hon vann 50 meter fjäril. Kammerling var trea i samma lopp.

Herrar 50 m fritt
1) Stefan Nystrand, Sverige, 20,93
2) Roland Schoeman, Sydafrika, 21,93
3) Eamon Sullivan, Australien, 21,48
...
8) Petter Stymne, Sverige, 22,09

Damer 50 m fjäril
1) Therese Alshammar, Sverige, 25,47
2) Inge Dekker, Holland, 25,72
3) Anna-Karin Kammerling, Sverige, 25,82
...
6) Lina Petersson, do, 26,72

Radiosporten
radiosporten@sr.se