Kiruna kan komma att flyttas senare

Stora delar av Kiruna kan flyttas senare än planerat, trots att sprickorna från gruvan närmar sig stan snabbare än vad man tidigare trott. Det blir konsekvensen om LKAB får igenom sitt förslag om att gruvbrytningen får orsaka betydligt större markrörelser i samhället än idag.

Christina Dahnér, chef för bergmekanik på LKAB, bedömer att centrum kan flyttas 3-4 år senare än planerat.

- Det betyder att kommunen får mer tid för sina planer, säger hon.

LKAB har ansökt om att gruvbrytningen ska få orsaka att marken rör sig max 10-15 centimeter utanför industristaketet jämfört med en centimeter idag.

Det skulle innebära att man backar sprickprognosen för samhället några hundrameter bakåt, mot gruvan.

Men att det ändå inte blir en större skillnad i tid för när fastigheter börjar lösas in beror på att nya prognoser visar att sprickorna närmar sig stan snabbare än vad man tidigare trott.

- Malmproduktionen ökar dramatiskt jämfört med tidigare. Det gör att man får större markarealer i rörelse snabbare än vad man tidigare trott.

För en del områden blir det ingen skillnad alls mot den tidigare tidsplanen. Till exempel för Ullspiran med 150 lägenheter som även med de nya reglerna ska vara utrymt 2013, eftersom sprickorna går snabbare än vad man trodde förut.

Christina Dahnér säger att LKAB inte kan hålla dagens villkor att marken får röra sig max en centimeter, för det är för lite för att mäta.

Alltså vet man inte om det är så att Ullspiran redan idag ligger innanför den gränsen.