Folktandvården satsar - bra ska bli bättre

Trots att tandhälsan bland länets ungdomar är bäst i landet, så ska den bli ännu bättre. Och framför allt vill Folktandvården nå ungdomar i bostadsområden, där tandhälsan är sämre än genomsnittet.

- Vi ska arbeta för en tandhälsa på lika villkor och då måste vi också ge extra resurser till dem, som är sämre ställda, säger Monica Nordling, utvecklingschef på Folktandvården i Jönköpings län.

Jönköpings län ligger i topp i landet, när det gäller tandhälsa. Förra året var 35 procent av alla 19-åringar kariesfria. Men det finns en rad kliniker som ligger en bra bit under det här snittet, t ex Smålandsstenar, Anderstorp, Norrahammar och Mullsjö. Och det är ingen slump att tandhälsan är sämre i vissa områden.

- Man vet att socioekonomiska faktorer påverkar, som bland vissa invandrargrupper och bland arbetslösa. Då kan tandhälsan vara sämre och det har vi sett bland våra kliniker också, säger Monica Nordling.

Så när Folktandvården nu gör upp en femårig strategi för att få ner antalet fall av karies bland länets ungdomar, så får en del kliniker extra pengar.

- Så att de ska kunna satsa mer på förebyggande åtgärder.

Målen med satsningen är att 45 procent av länets 19-åringar ska vara kariesfria år 2012 och att inget enskilt område ska hamna under 35 procent. Därför har nu varje klinik  fått i uppgift att göra en egen handlingsplan. Den kan till exempel innehålla skollektioner, fluorsköljningar och information om bra mat.

Tonåringarna Anna Kjell, Kimberly Spungin och Elsa Larsson, som hittills inte tagit så där jätteallvarligt på det här med tandhälsan, välkomnar Folktandvårdens satsning.

- Hål är inte bra. Tandhälsa är viktigt. Det viktigaste är att få information, tycker de.

Och trots att det väntar ett omfattande arbete, speciellt för klinikerna med sämre siffror, så tror Monica Nordling att målen kommer att uppnås.

- Man kanske får jobba ännu mer strukturerat nu.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se