Vårgårda och Svenljunga snålast mot politiker

Vårgårda och Svenljunga är de snålaste kommnerna i Sjuhärad när det gäller pengar till det politiska arbetet.

Det satsas ovanligt lite pengar på det politiska arbetet i Sjuhärad. Det visar statistik på kommunernas partistöd där ingen av Sjuhäradskommunerna är med på bästalistan i Sverige.

Minst av alla sjuhäradskommuner satsar Vårgårda. Men där föreslår nu socialdemokraterna och dess ledare Christer Forsmark att partierna ska få mer pengar att röra sig med:

I Vårgårda betalar man i år 161.340 kronor sammanlagt till de politiska partierna för bland annat utbildning och lokaler. Å det har man gjort i femton år nu, utan att ens indexuppräkna beloppet.

Vårgårda är en av de 15 kommuner som satsar minst, per innevånare räknat, på politiken. Utslaget per invånare blir bara 15 kronor. Tillsammans med Svenljunga som satsar 16 kronor per invånare är det sämst i hela Sjuhärad och också en bottennotering i hel landet.

Över huvud taget satsar sjuhäradskommunerna förhållandevis lite pengar på politiskt arbete. De som satsar mest, Sundbyberg, satsar 183 kronor per innevånare medan Ulricehamn, som satsar mest i Sjuhärad lägger ut 40 kronor, Mark ungefär lika mycket, medan Tranemo, Herrljunga, Svenljunga och Vårgårda alla tillhör de 40 av Sveriges 290 kommuner som satsar minst.

Borås som har den bästa ekonomin av alla Sjuhäradskommunerna ligger bara på fjärde plats i Sjuhärad och på en 161:a plats i hela landet.

I Vårgårda är man nu överens om att efter 15 år satsa mer på politiken, säger det centerpartistiska kommunalrådet Stig-Olov Tingbratt.

- Den demokratiska processen påverkas om vi inte satsar tillräckligt mycket.