Missbruksvården i Ulricehamn både billigare och bättre i dag

Missbruksvården i Ulricehamn har blivit både billigare och bättre. Det visar en utvärdering av verksamheten som nu gjorts.

År 2005 lade kommunen ner missbruksanheten Triangeln, något som då orsakade protester och oro. Men nu visar det sig alltså att nedläggningen var ett lyckat drag.

Bakgrunden till nedläggingen av missbruksenheten Triangeln 2005 var bland annat att vård- och omsorgsförvaltningen gått back med 10 miljoner kronor året innan. Kommunen beslutade då att lägga ner Triangeln för att i stället satsa på en behandlingsenhet enligt det så kallade 12-stegsprogrammet.

Vid nedläggningen fick två anställda andra arbetsuppgifter och i stället skulle en behandlingsterapeut anställas med bidrag från länsstyrelsen. Det skulle spara en halv miljon kronor om året åt kommunen. Förändringen kom snabbt och ledde till protester och oro bland personalen. Även politikerna i nämnden blev tagna på sängen.

Nu visar det sig att besparingen blev knappt 200 000 kronor - men resultatet av utvärderingen visar också att förändringen varit till gagn för dem som är i behov av missbruksvård. Behandlingen har blivit mer målinriktad och effektiv - och antalet inskrivna klienter inom missbruksvården har ökat från 54 stycken 2005 till 66 stycken i höst.

                                                      Jan-Åke Thorell
                                                        jan-ake.thorell@sr.se