Äldre blir utan sällskap av plusjobbare

Äldre i Helsingborg har under en tid fått sällskap av plusjobbare som till exempel tagit promenader, fikat eller följt med de äldre på läkarbesök. Men i början av nästa år kommer många plusjobbare som arbetat som ställföreträdande anhörig att förlora sina jobb.

Clary Nilsson, en av dem som inte längre kommer att få besök av sin ställföreträdande anhörig, är besviken.

– Jag förstår inte vad de tänker på. Då förstår de inte hur gamla känner men det kommer kanske när de blir gamla.

Varje tisdag klockan halv två kommer Kerstin Larsson hem till Clary Nilsson. Hon stannar i två timmar och är det fint väder tar de kanske en promenad men oftast sitter de bara och pratar eller fikar. Men i februari försvinner Kerstins tjänst, som en del i regeringens jobbpolitik och många äldre oroar sig för vad som kommer att hända då.

– De är mycket oroliga. Man får frågan om vem som ska ta över och om de får någon regelbunden, säger Kerstin Larsson.

Enligt politikerna i Helsingborg kommer de äldre att klara sig bra även när de ställföreträdande anhöriga försvinner. Det finns frivilligarbetare inom kommunen och man kan även ansöka om att få hjälp med att gå till affären eller läkaren.

Men Kerstin Larsson och Clary Nilsson är ändå rädda att regelbundenheten och tryggheten i att samma människa alltid kommer, blir sämre.

– Vi har ju många som inte är dementa utan kroppsligt skröpliga, de är väldigt beroende av att vi kommer för den sociala delen, säger Kerstin Larsson.