
Kunskap om hjärnan kan missbrukas
Hjärnforskning har dramatiskt ökat vår kunskap om den mänskliga hjärnan och idag är det möjligt att till exempel med magnetkamera se hur du fattar dina beslut och vilken sorts människa du är - en dröm för alla arbetsgivare. Det oroar amerikanska forskare, som kräver att nya lagar ska reglera vilken information om våra hjärnor som till exempel en arbetsgivare ska få använda.
Länge har ekonomer, psykologer och hjärnforskare forskat var för sig om hur vi väljer och fattar beslut, men de seanste åren har det hela smält ihop till ett snabbt växande forskningsfält - neuroekonomi. Hjärnforskarna studerar med hjälp av ekonomernas och psykologernas teorier vad som då verkligen händer på nervcellsnivå.
Hjärnan avslöjar din personlighet
Enligt Paul Glimcher, professor vid New York University och chef för deras center för neuroekonomi, kan man nu med magnetkamera se på individnivå om en person är en risktagare, eller mer försiktig och hur impulsiv man är:
– Det är helt klart möjligt nu att placera någon i magnetkamera och kunna säga med absolut säkerhet om det är enperson som gillar att ta risker eller är mycket impulsiv. Det är inte någon tvekan om att vi numera kan karaktärbestämma personer med stor precision.
Informationen är en guldgruva
Enligt Paul Glimcher är det viktig forskning, men måste regleras så att information från människors inre inte hamnar i fel händer. För många företag och beslutsfattare skulle det vara guld att kunna se karaktären på den man anställer eller få direkta hjärnavbildningar över vilka produkter som går bäst att sälja, och lagstiftningen har halkat närmare 20 år efter forskningen, enligt Paul Glimcher.
– Vi skulle vilja ha ett skydd som säger att det som händer inuti din hjärna är att jämföra med det som händer i dina tankar. Och ingen arbetsgivare bör ha rätt att se in i din hjärna.
Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se