Kiruna kommun säljer Máttaráhkka

Efter sju års väntan är det nu klart att dom samiska slöjdarna får köpa och ta över huset Máttaráhkka, utanför Kiruna. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Kiruna kommer idag att fatta beslut om en försäljning.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke är även är ordförande i arbetsutskottet och han säger att kommunen nu kommer att sälja Máttaráhkka.

- Det finns ett gammalt löfte om att den ekonomiska föreningen har första tjing på att få köpa det här och nu tänker vi fullfölja det löftet.

Máttaráhkka byggdes i början av 90-talet med hjälp av statliga pengar och det tecknades ett avtal med hyresgästen, det samiska slöjkooperativet Máttaráhkka ekonomiska förening. Enligt avtalet skulle byggnaden med tiden övergå i föreningens ägo och slöjdarna i kooperativet fick löfte om förköpsrätt vid en eventuell försäljning.

År 2000 sa slöjdarna att man ville köpa huset och senare lade man även fram planer på att utöka verksamheten med bland annat restaurang och övernattningsmöjligheter.

Hård debatt

Efter det har vågorna stundtals gått höga i debatten om en försäljning. Gábna sameby som har sin flyttningsled i närheten befarade störningar för renskötseln. Sameslöjdstiftelsen var oroad över den samiska slöjdverksamheten som bedrevs i Máttráhkka och krävde att huset även fortsättningsvis skulle användas för samisk slöjdverksamhet.

Kritikerna blev inte lugnare av att kommunens handläggare i samiska frågor Jan Unga, i en utredning stödde slöjdarnas planer på en utökad verksamhet.

Frågan om en försäljning har nu hängt i luften i sju år. Kommunen har ända sedan ansökan inkom från slöjdföreningen varit positiv till att sälja för en symbolisk summa. Och nu får slöjdföreningen köpa det för 258 000 kronor, vilke är byggnadens bokförda värde.

Bibehållen verksamhet

Mattarahkka ekonomiska förening kommer att köpa huset, det säger ordföranden Mats Thyni. Thyni säger dessutom att föreningen inte kommer att förändra verksamheten, utan den ska bibehållas i den nuvarande formen.

Något som även kommunalrådet Kenneth Stålnacke bekräftar.

- Är det så att man tänker ha annan verksamhet där så måste man göra en ny detaljplaneprövning och det är det ju inte frågan om i det här läget.

Sameradion har även sökt sameslöjdstiftelsens VD Anneli Päiviö för en kommentar men inte lyckats nå henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio