Guldpriset mot ny rekordnivå

Priset på guld fortsätter att ligga på en historiskt hög nivå. Orsaken är att guldproduktionen har minskat de senaste åren.

– Det beror på att guldpriset har varit lågt en lång tid under 80- och 90-taletoch att man inte har prospekterat tillräckligt. När guldpriset då börjar stiga, kan man inte börja bryta mer, säger Torbjörn Iwarson, råvaruchef på Handelsbanken Capital Markets.

Ökad efterfrågan på guld som investering, lite lägre räntor i främst USA samt politisk oro i Pakistan och vid gränsen mellan Turkiet och Irak bidrar också till att pressa upp guldpriset.

Enligt Torbjörn Iwarson finns det egentligen ingenting som talar för att guldpriset ska gå ner. I alla fall inte under den närmaste tiden.

– Produktionen kommer inte att öka på kort sikt. Även nästa år, kommer priset förmodligen att ta ett ryck uppåt om produktionen minskar, säger Torbjörn Iwarson.

Hälften av allt guld som bryts går till att göra smycken. Någon risk för att det ska leda till prishöjningar i butikerna lagom till jul finns inte.

– Vi har fått höja priserna lite under hösten, men inför julen, är höjningarna klara. Det kan bli någon enstaka produkt, som vi korrigerar på. Vi kommer inte att göra några större prishöjningar inför julen i år, säger Urban Strand, som är marknads- och sortimentschef på Guldfynd.

Men om guldpriset fortsätter uppåt kommer det också att märkas på prislapparna hos Guldfynd.

– Då får vi höja dem i början av nästa år, säger Urban Strand.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se