Renbetesavtal innan nyår - annars hot om tvångsslakt

Det måste bli betydligt färre renar i Härjedalen. 5 300 måste tas bort enligt Länsstyrelsen. Skälet är att betet minskat eftersom renarna inte längre får beta fritt.
– Det blir en utslagning av samebyn det, säger Per Jon Fjellgren, ordförande i Mittådalens sameby.

Antalet renskötselföretag kommer att halveras om Länsstyrelsens förslag genomförs. Det menar ordförandena i de samebyar som föreslås ta bort flest renar - Handölsdalen och Mittådalen.

Kommer inte överens
Skälet till att Länsstyrelsen tycker att man måste minska antalet renar är att man inte tror att samebyarna och skogsägarna kan komma överens om renbetet.

Skogsägarna vill ha fem kronor per hektar och år, i Handölsdalen betyder det 600 000 att fördela på dom olika företagen. Såna marginaler har inte renskötseln, säger Lennart Blindh som är ordförande i samebyn.

Trögt läge
Risken att man måste minska antalet renar har diskuterats i mer än ett år, säger Kristina Jonsson som är chef för Länsstyrelsens rennäringsfunktion.

– Vi har bedömt idag att förhandlingarna har gått in i ett väldigt, väldigt trögt läge och därför så vill vi visa på att efter första januari så finns det alternativ om det inte är så att det blir ett blir avtal så måste vi jobba med det andra spåret, säger Kristina Jonsson.

Inte nog aktiva
Samebyarna har inte varit särskilt aktiva i att hitta nya lösningar utan bara konstaterat att man inte har råd med arrende menar Kristina Jonsson. Det finns heller inga utsikter att staten ska betala arrendet och får man inte till något avtal före nyår så måste renskötseln ändras radikalt i Härjedalen säger hon.

– Finns det en gnutta av önskan och viljan att teckna avtal så gör man det, jag har ett hopp ända till den sista december 2007, det är inte stort medan det finns där, säger Kristina Jonsson.

Britt-Inger Hellström
SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio