Menyer från Lövåsgårdens fjällhotell i Dalarna

 ”Därborta i fjärran ... Inne på andra sidan gränsen ... I Norge. Där ligger bergsmassivet, ”Drottningen”.

Bortom myrarna, björkarna och oändligheten i det fantastiska panoramat man ser uppe ifrån, Lövåsgården uppe i nordvästra Dalafjällen.”


Enbärsgravad älgfilé med pepparrotscréme och hjortronchutney och västerbottenpotatiskaka

Putsa älgfilén. Lägg lite av en 50/50 blandning av salt och socker, samt lite krossad enbär i botten av en djup plåt. Lägg sedan på älgfilén och täck den med blandningen. Häll över ca 1 dl gin till en hel älgfilé. Låt ligga i kyl ca 5 dagar innan servering. Frys in den minst 24 timmar. Skiva sedan den frysta älgfilén riktigt tunt strax innan servering.

Pepparrotscrème:
Vispa crème fraiche hårt. Blanda i riven pepparrot.

Hjortronchutney:
250 g hjortron
1 röd chili
1½ dl socker

Smält sockret i en panna. Hacka chilin fint och tillsätt den. Tillsätt hjortronen och koka ihop i ca 10 minuter och låt sen svalna. Servera tillsammans med en blandsallad och rårörda lingon, samt timjan för garnering.

Västerbottenpotatiskaka
12 p

2½ kg potatis
400 g västerbottenost
salt
svartpeppar
timjan

Vill du göra en mindre mängd, använd muffinsformar i papper och minska receptet med motsvarande. Skala potatisen. Riv den grovt med hjälp av matberedare. Riv osten grovt. Blanda ihop potatisen med osten och kryddor. Smöra en springform (24 cm) och lägg blandningen i den. Pressa ihop den lite så att den blir kompakt. Kör i ugn, 110º ca 60 minuter, och låt sedan svalna. Strax innan servering, kör i ugn 175º ca 15-20 minuter.

Skaldjursfylld rödingrulle med hummerhollandaise och citronduchess


5 port

Rödingrulle:
5 rödingfiléer
ca 100 g räkor
2 msk färsk basilika
lite grädde
5 trägrillspett

Gör en rulle av rödingfilén med ett litet hål i mitten och trä ett grillspett igenom. Ställ sedan på en plåt. Hacka räkorna tillsammans med den färska basilikan i en matberedare. Blanda i lite grädde tills konsistensen är som en smet. Den ska inte rinna. Fyll hålet på rödingrullen med röran, enklast med hjälp av sprits. Kör i ugn ca 175-200º i 15 minuter.

Hummerhollandaise:
1 äggula
1½ dl smält smör
Hummerfond
lite vatten

Vispa 1 äggula hårt. Tillsätt smöret försiktigt under kraftig vispning. Tillsätt hummerfond efter smak. Tillsätt lite vatten, ca 2 tsk, till önskad konsistens.

Citronduchess:
2 kg potatis
3 äggulor
1 dl smält smör
1 dl grädde
1 dl koncentrerad citron
hackad dill
salt

Skala potatisen och koka den tills den är nästan färdig. Mosa potatisen och tillsätt smör, grädde och citron under omrörning. Blanda i äggulan. Blanda i hackad dill och salt efter smak. Lägg blandningen i en sprits och spritsa upp duchesstoppar. Kör i ugn, ca 15-20 minuter 175-200 på grader, tills topparna fått färg. Servera rätten med lite wokade grönsaker, ärtskott och en citronskiva.


Isad hjortrontårta 

12-16 bitar

Botten:
12 digestivekex
90 g smör

Krossa digestivekexen i en matberedare. Smält smöret och blanda med digestivesmulorna. Smöra en springform (24 cm) och bred ut blandningen i botten. Kör i ugn, 6 minuter ca 150 grader. Låt svalna.

Fyllning:
8 äggulor
2 dl socker
8 äggvitor
2 dl grädde
1½ dl crème fraiche
1½ dl hjortronsylt

Vispa samman äggulorna och sockret tills det blir vitt. Vispa äggvitorna för sig tills det blir hårt. Vispa grädden för sig. Vispa crème fraiche för sig. Vänd i crème fraiche i socker och ägg. Blanda i 1½ dl sylt. Vänd i grädden. Vänd sedan i vitorna. Häll blandningen över bottnen och ställ in i frysen minst 6 timmar innan servering.