ETER MÅNDAG 19 NOVEMBER

Mängder av fartygsvrak läcker olja

Mängder av fartyg som förlist och sjunkit i havet innehåller större eller mindre mängder olja som kan förorena havet under långa tider. Att sanera vraken kostar mycket pengar och det är oklart vem som har ansvaret för saneringen. 
Också i Östersjön och längs den gotländska kusten ligger läckande vrak och här är det kustbevakningen som har koll på hur mycket olja som läcker ut. Tomas Larsson är befälhavare på Kustbevakningens miljöskyddsfartyg KBV 049.

Kustbevakningen planerar storsatsning i Slite 

Oljeutsläppen och den planerade gasledningen i Östersjön är några orsaker till att Kustbevakningen nu gör Slite till en av sina huvudhamnar. Hamnen måste därför rustas upp för att klara fler och större fartyg. Vad innebär då det här för den gotländska kustbevakningen? Örjan Samuelsson är kustbevakningens stationschef i Slite.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Tobaksfria veckan uppmärksammar barnen

Vecka 47 kallas tobaksfria veckan och en mängd organisationer har kampanjer för att hjälpa folk att sluta röka och snusa. I år handlar det om passiv rökning bland barn. Fem procent av barnen i landet utsätts för passiv rökning, enligt Folkhälsoinstitutet.
Mona Wahlgren är specialistsjuksköterska och arbetar med tobaksfrågor på Visby lasarett.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Kommunpersonal utbildas i olycksfallshantering

Förhållandevis många barn på Gotlande råkar ut för fallolyckor och andra olyckshändelser. Varje år vårdas ungefär 200 barn på sjukhus för till exempel fallskador. För att vi vuxna ska stå bättre rustade när det händer, erbjuder nu Gotlands kommun fritidspersonal möjlighet att gå kurs i hjärt- och lungräddning med fokus på barn, som arrangeras av Röda Korset.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Nominerad till sjukvårdens it-pris

Just nu pågår nomineringen av Sjukvårdens it-pris 2007 som skall avgöras den 5 december. Bland de 49 bidragen som skickats in för bedömning finns ett gotländskt förslag från sjuksköterskan Hans Svensson som arbetat vid Visby lasarett. Bidraget heter Tele-call-roll och handlar om telefonlistor vid större akuthändelser.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.gotland