Lasso måndag 19/11

Drömmen om en inomhushall

I Värnamo tränar friidottarna på tuffa villkor vintertid. I många år tränades löpning i en lång kulvert under Värnamo sjukhus. Men så byggdes där om och träningslokalen försvann.

Nu finns friidrottarna i stället i en kulvert på Östboskolan.

Och där hittade vi de unga löftena i Wernamo Sportklubb, som bland annat har målet att slå Carolina Klüfts mammas klubbrekord i längdhopp!

Tankarna går till katastrofdrabbade Bangladesh

I Bangladesh stiger fortfarande dödssiffrorna efter cyklonen som drabbade landet i förra veckan. Enligt officiella siffror har över 2 000 personer dött, men det kan vara betydligt fler, kanske uppemot 10 000 döda.

Döda kroppar flyter runt i det översvämningsdrabbade Bangladesh. Hela byar längs kusten har spolats bort och räddningsmanskap har svårt att nå ut till de mest avlägsna trakterna.

Nigar Zyed har bott i Jönköping i många år nu, men tankarna går idag till det gamla hemlandet...

På plats i Bangladesh finns just nu Rolf Gard från Mullsjö. Han är i huvudstaden Dhaka med Pingströrelsens distansbibelskola och han berättar om ovädret som bröt ut under deras första natt i landet.

Berndt Sanfridsson i Aneby som varit i Bangladesh med Svenska Barnhjälpen, kom hem just idag och kan berätta om ett enormt hjälpbehov.

Dags för kortbane-SM i Rosenlundsbadet

Den som simmat i Rosenlundsbadet i Jönköping nyligen har säkert blivit irriterad eller åtminstone förundrad över att 50-metersbassängen plötligt bara blivit 25 meter...

Men det finns förstås en rimlig förklaring till det och den får vi av Lassos reporter Helena Gustafsson.

Järnvägars, sa Peter Eriksson

Peter Eriksson, ett av Miljöpartiets språkrör, är i Jönköping idag och orsaken - jo, den går som på räls!

Smaka på det kulturella smörgåsbordet

Det var dags för en kulturkorre i Lasso måndag. Och temat för Marie Alonso, som jobbar på Kulturhuset i Jönköping, var: Kulturens smörgåsbord - hur ska vi få alla att smaka på det?

Kyrkogemenskap efter 40 års samtal

Ett stycke kyrkohistoria har skrivits i år, när det gäller samarbete och ekumenik.

Under året har Svenska kyrkan och Svenska missionskyrkan, fd Svenska missionsförbundet, närmat sig varandra på ett helt nytt sätt och gjort en överenskommelse om kyrkogemenskap. Detta efter 40 års samtal..!

Båda kyrkorna har erkänt varandras kyrka och teologi.

Igår besökte både ärkebiskop Anders Wejryd och missionsföreståndare Göran Zettergren Jönköping. Lassos reporter Karin Malmsten passade då på att fråga, vad den här överenskommelsen innebär i praktiken?

Först hör vi missionsföreståndare Göran Zettergren.

Barnkonventionen blir myndig

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Den fyller alltså 18 år - blir myndig- imorgon!

Idag hölls den årliga ministerhearingen i Stockholm, där barn från olika organisationer, berättar för politikerna hur barnen har det i Sverige idag, alltså hur barnkonventionen efterlevs här.

17-åriga Tove Jarl från Huskvarna, är med i Plan Sveriges ungdomsråd och kom just från hearingen, när Lasso fick tag i henne på en järnvägsperrong i Stockholm. Och hon berättade så här.