Nynäshamn kräver utredning om snökaos

Uppdaterad 16.40
Efter snökaoset i förra vecka då tågen stod stilla mellan Stockholm och Nynäshamn och många fick sitta hela natten i sina bilar, kräver Nynäshamns kommun att en statlig utredning går igenom vad som hände.

– Det var totalt kaos och krisberedskapen hade fallerat fullständigt, det fanns ingen koordination, det fanns väldigt lite information och man gjorde till och med såna saker som i vissa lägen förvärrade situationen, säger Ilja Batljan socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn.

Hur illa är det här då?

– Det är väldigt illa för det vittnar om att Sveriges krisberedskap inte fungerar. Det är också därför som vi kräver att staten ska tillsätta en utredning.

I akuta situationer så finns det ett klart schema för hur arbetet ska gå till, men i förra veckan var det inte fara för någons liv. Och det vid händelser som är snäppet under det akuta som Ilja Batljan vill ha en klarare regler. Han menar att det här är ett nationellt problem och kräver att regeringen utreder vad som inte fungerade under snöovädret.

Även Lars Göran Uddholm vice brandchef vid Södertörns brandförsvar menar att insatsen under tisdagskvällen var oklar.

– Det var svårt att få en tydlig bild, vi försökte med kontakter men jag upplever att alla hade en väldigt oklar bild och ingen hade den samlade bilden, någon måste få uppgift att samordna helheten.

Hur ska en sådan samordning gå till då?

– Jag tycker att man kan snegla på den modell som vi har då det är med akut, det vi kallar räddningstjänst. Då har vi en modell som fungerar bra och den skulle man kunna tillämpa även när läget inte är fullt så akut.

Om det hade varit ett akut läge, hur hade det förändrat insatsen?

– Då kan man peka med hela handen på ett helt annat sätt, då kan man tvinga fram resurser mycket enklare och snabbare, säger Lars Göran Uddholm vice brandchef vid Södertörns brandförsvar.

Nynäshamns kommun föreslår också att en myndighet ska kunna ta ett övergripande ansvar vid den typen av händelser för att samordna olika insatser och att lastbilar som åker på svenska vägar måste ha vinterdäck under vinterhalvåret.