Tjejer ska lockas till forskning

På måndagen fick 250 tjejer i Kiruna en lektion i hur det är att vara forskare. Anledningen är att man vill att den naturvetenskapliga och tekniska forskarvärlden ska bli mer jämställd.

Kiruna är enda staden i Sverige som arrangerar den här konferensen som ingår i ett EU-projekt.

– Det är alldeles för få tjejer som håller på och forskar. Vi vill att det här ska vara en chans för tjejer att få se hur kul det är, säger en av arrangörerna på Rymdgymnasiet, Sara Magnusson. 

– Idag tror jag att det är många tjejer som inte vågar satsa på att bli forskare, eller tror att de inte kan. Det begränsar dem, säger hon. 

250 Kirunatjejer från högstadiet och gymnasiet lyssnade på tre unga kvinnor som forskar inom naturvetenskap och teknik. En av forskarna kom från ett laboratorium i Tyskland, en från Chalmers och en från Luleå tekniska universitet.

– Jag vill mest av allt visa att man inte behöver vara en gammal farbror i labbrock för att vara forskare inom ett tekniskt ämne. Jag vill visa att vi är helt vanliga tjejer och att det går bra att vara tjej i den tekniska världen också, säger Maria Johansson doktorand i industriell design på Luleå tekniska universitet.