Måndag 19 november

Såg du Rapport igår? Det var litet av nyhetstombola över hela programmet - alltså att man lagt ner alla nyheterna i en tombola och sen snurrat runt och efter det låtit praktikanten dra i vilken ordning nyheterna skulle komma. Inge fel på det, utom att vi som har litet svårt för karuseller sen vi kom i klimakteriet blir litet illamående.

Det var svårt att hänga med helt enkelt. Men även när Rapport inte är på topp så är det tillräckligt bra för att ge nya intryck. Igår handlade det om språket. Språket som ju är alltför trubbigt för att kunna packetera riktigt stora känslor. Först blev det tydligt i det här inslaget om att maranatarörelsen har haft anställda som jobbat på deras hotell för 500 kronor i månaden. Inklusive mat och husrum - men ändå - det är skitsvårt att samla sina skatter i himmelen om man bara får 500 kronor i månaden. I inslaget intervjuade man vad jag tror var ordföranden för restaurantfacket och hans reaktion var: Det är oerhört för djävligt. ”det är oerhört för djävligt” - ett litet fint försök att vara sakligt upprörd. Och sen var det bilder från Ukraina, där man nu tror att minst 63 gruvarbetare omkommit i en gasexplosion och en av dom anhöriga stod och väntade utanför gruvan och var i sin outhärdliga sorg och chock övertygad om att hon ”förr eller senare skulle bita gruvägaren i benet”. Jag ska bita honom i benet, skrek hon, i försök att göra känslorna begripliga.

Och idag läser jag om Ulla Ronström Lundgren som i helgen blev rånad i sin butik med glas och antikt. När tre killar kom in i affären och hotade Ulla med kniv och yxa, drog Ulla en smörkniv och skrek: ”ska ni ha mina pengar får ni fan i mig betala skatt också, era jävla skitungar.” Stora känslor har ett märkligt sätt att vårda sitt språk.

Sen säger Ullas uttalande också en del om hur den senaste tiden svartjobbsskandaler påverkar dom kriminella. Visst - man kan hota med yxa eller allehanda tillhyggen - men det värsta av allt det är när någon hotar en med skatt. Mycket riktigt la dom här snubbarna benen på ryggen. Men greps strax efteråt.

Det är för övrigt så moderater leker sten sax påse. Sten skatt påse, heter det då och Stenen tar saxen, saxen tar påsen, påsen tar stenen, och skatten tar alltihopa, men får bara användas som en dark horse av den i leken som tjänar över 60 000 kronor i månaden.