Barn patrullerar med Lugna gatan i Fittja

I Fittja i Botkyrka ska barn börjar patrullera gatorna tillsammans med Lugna gatan. Barnen ska tillsammans med juniorer från Lugna gatan försöka hjälpa till att stoppa bråk.

Mohamed Cetin, Josef Layab, Murat Kisa och Abdimalik Ali är några av de åtta unga som just nu får utbildning i samarbete och hur de kan förhindra bråk.

– För att gå runt och hjälpa till, så att de ska sluta bråka.

– När de bråkar stoppar vi.

På vilket sätt då?

– När de bråkar ska vi stoppa bråket och säga, bråka inte.

– Att stoppa bråk, det är därför det heter Lugna gatan.

Men hur kom det sig att ni ville vara med i Miniorerna?

– När vi kollade på de andra så tyckte vi att det verkade bra och ville också börja. Då gick vi fram till dem och frågade om det var ok, och de sa ja.

Sedan tidigare finns juniorgrupper från Lugna gatan som jobbar med att få ungdomar att bråka mindre. Men nu har också ännu yngre barn, 10-13 år gamla engagerat sig. I Fittja kommer åtta barn att gå med juniorerna på eftermiddagarna, dels för att försöka förhindra bråk, men också för att själva inte råka illa ut.

– De här killarna som är med i Miniorerna, det är killar som hänger ute i Fittja på kvällarna och då är det viktigt att vi knyter även dem till verksamheten på ett eller annat sätt. Då har det fått bli de här Miniorerna eftersom de inte kan vara med i den vanliga juniorverksamheten, säger Aron Eriksson som är utbildningsansvarig.