30 000 kommunala hyresgäster i Stockholm vill köpa sin bostad

Var tredje allmännyttig hyreslägenhet i Stockholm är på väg att bli bostadsrätt. Det är nu över 30 000 hyresgäster här som vill köpa sin bostad. Men på Järvafältet i norra Stockholm, där politikerna hoppades på stort intresse, är det knappt 700 som vill köpa. Hyresgästföreningen har till och med noterat ett ointresse för borätter. Många med invandrarbakgrund känner inte heller till det svenska systemet med bostadsrättsföreningar.

– Jag tycker att det är bra både för de boende och för området. Våra grannar har köpt sina lägenheter och där ser man att det är mycket renare till exempel. Känner man att man är delaktig, att man äger grejerna, så tar man hand om dem, säger ”Reza” i Akalla, som är en av dem som vill köpa sin hyreslägenhet.

Men ”Reza”, som bott 15 år i Akalla, är egentligen ganska ovanlig som vill köpa lägenheten. Av de drygt 30 000 i Stockholm som vill köpa, är det bara 667 lägenheter som ligger på Järvafältet. Det är bara kring två procent av alla intresseanmälningar.

Litet intresse på Järvafältet
Men det var här i miljonprogramshusen som Stockholmspolitikerna hoppades på köpintresse. Man satsade till och med på ett särskilt Bilda-bostad-kontor i Rinkeby, som har informerat om bostadsköp. Kontoret har kostat 12 miljoner kronor men som alltså bara gav 667 intresserade. Det kan jämföras med köpintresset i Stockholms innerstad där sju av tio hus vill bilda bostadsrätt.

Bijan Fahimi från Bilda-bostad-kontoret erkänner att intresset här är mindre än i innerstan.

– Järvaområdet ligger fortfarande lite efter. Där har de flesta fastigheter 50 upp till kanske 150 lägenheter och vissa områden har inte en enda bostadsrätt. Så man har inget att jämföra med, säger han.

Känner inte till systemet
Många med invandrarbakgrund känner inte heller till det svenska systemet med bostadsrättsföreningar, säger Bijan Fahimi.

En som inte är förvånad över det dåliga köpintresset på Järvafältet är Jan Hanspers som från Hyresgästföreningens kontor i Rinkeby sett att de flesta är skeptiska till husköp. Men det finns entusiastiska grupper i en del hus på i bland uppåt 20 personer.

– De är väldigt pådrivande i husen och går runt i husen och försöker få med folk, men rent generellt sätt är intresset väldigt, väldigt lågt. Det finns till och med i bland ett ointresse, säger Jan Hanspers.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se