Svenskarna jobbar mer och mer övertid

Svenskarna arbetar mer än någonsin och det blir allt vanligare att vi jobbar övertid. Hittills i år motsvarar antalet övertidstimmar 115 000 heltidsjobb.

Caroline Schauman är jurist på Skatteverket och hon jobbar ofta övertid.

– Ja, det kan bli en hel del övertid. Under en viss period varje månad är det jättemycket och då måste man vara på plats. Så just de veckorna blir det mycket. Det är ju roligt att jobba.

– Jag skulle inte jobba övertid om jag inte tyckte att det var kul. Det kan vara skönt att sitta kvar en sen kväll och få något ganska färdigt, säger hon.

Största månadssiffran sedan 1963
Caroline Schauman är inte ensam om att ofta jobba övertid. En stor del av den svenska befolkningen jobbar just nu väldigt mycket.

Antalet arbetade timmar under september månad är det högsta sedan Statistiska Centralbyrån startade mätningarna 1963.

Samtidigt som övertidstimmarna ökar finns det idag 195 000 svenskar som inte jobbar alls. Mats Essemyr, utredare på TCO, menar att det finns en logisk förklaring till övertidsuttaget.

– De som är arbetslösa kanske inte passar för de här jobben. De har inte rätt kompetens eller utbildning, det är det första. Det andra är att, rör det sig om en tillfällig produktionsökning då har arbetsgivarna rätt att ta till övertid hos dem som jobbar. Arbetsgivaren vill då hellre använda sig av övertidsmöjligheten än att nyanställa, säger han.

Många vill jobba övertid
Många människor vill jobba övertid, för det innebär en ekonomisk vinst. Men det finns också argument för att undvika de där extra övertidstimmarna.

– Det är ju då att det skulle skapa en permanent högre sysselsättning om man istället nyanställde, och det är så att alltför lång arbetstid får negativa effekter på arbetshälsan, säger Mats Essemyr.

Caroline Schauman säger att hon inte har någonting emot att jobba övertid, men hon reagerar på att den tid hon och alla andra jobbar över motsvarar 115 000 heltidsjobb.

– Då tänker jag att det måste vara väldigt dyrt att anställa någon för annars skulle fler vara i arbete, säger Caroline Schauman

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se