
Strejkerna i Frankrike utvidgas
Strejkerna i Frankrike utvidgas på tisdagen till många fler yrkesgrupper än de anställda inom järnvägen och kollektivtrafiken. Såväl lärare som sjukhuspersonal, telearbetare och anställda vid posten kommer att lägga ner arbetet. Ett nytt förhandlingstillfälle mellan regeringen, företagen och fackförbunden har bestämts till onsdag eftermiddag, och under tiden stiger kostnaderna.
Lite trötta och stressade berättar en efter en om lång väntan på tunnelbanan och hur många till och med fått köa i halvtimmar innan de ens nått fram till perrongerna.
Kaoset i trafiken med stängda pendeltågsstationer och enorma bilköer in till Paris har varat i en vecka nu. För transportarbetarna gäller protesterna pensionerna.
Statsanställda strejkar
I dag, tisdag, strejkar nu också många statsanställda vid posten och sjukhusen, flygledare och lärare bland andra. De protesterar mot att lönerna inte hänger med prisutvecklingen och att över 20 000 tjänster ska dras in.
Mamma Koko Yigan undrar hur hon ska ordna det för barnen när skolorna är stängda.
Finansminister Christine Lagarde hävdar att strejken kostar Frankrike mellan tre och fyra miljarder kronor om dagen. Det är inte välkommet för ett land med förhållandevis låg ekonomisk tillväxt.
Inga förhandlingar i helgen
Så varför bromsade regeringen förhandlingarna i helgen och varför är nästa möte först i morgon, onsdag, undrade en av huvudaktörerna, ledaren för fackförbundet CFDT, François Chérèque, i tv på måndagskvällen.
Många fransmän stödjer rätten att strejka, men vill samtidigt att reformerna genomförs.
Osynlig Sarkozy
Kanske spelar president Sarkozy på båda dessa sidor. Han har varit ovanligt frånvarande hittills, men nu talas det om ett utspel inom kort.
Då har transportarbetarna fått göra sig hörda, innan han visar musklerna.
Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se