EU manar Kosovo till försiktighet

EU-länderna uppmanar Kosovo att vara försiktigt med att förklara sig självständigt från Serbien. Den ståndpunkten enades EU:s utrikesministrar om vid ett möte i Bryssel på måndagen. Beslutet måste nu förankras i omvärlden, anser utrikesminister Carl Bildt.

– Kosovo är ju redan de facto oberoende av Serbien. Jag tror att man ska akta sig innan man gör Kosovo oberoende av de internationella samfundet. De begär att de ska försvaras av Nato och ekonomiskt stödjas av den Europeiska unionen.

– Processen mot statusfrågan tror jag att det är rätt klokt att koordinera med det internationella samfundet, säger utrikesministern.

Inget avgörande möte
I dag, tisdag, möts företrädare för kosovoalbaner och serber och EU, USA och Ryssland i Bryssel. Ingen tror egentligen att det kommer att hända något avgörande.

Även efter att val har hållits i Kosovo i helgen förstår alla att kosovoalbanerna inte kommer att nöja sig med mindre än att Kosovo blir självständigt och att serberna å sin sida inte kan acceptera att Kosovo blir självständigt.

EU:s utrikesministrar uppmanar nu båda sidor att medverka till en förhandlingslösning. Utrikesministrarna har också avstått från att säga vad de tänker göra om Kosovo utropar självständighet för att inte lägga sig i den inflammerade debatten i området.

Brittiskt uttalande
Men enligt nyhetsbyrån Reuters sa den brittiske Europaministern Jim Murphy på måndagskvällen att minst 20 av EU:s medlemsstater kan tänka sig att erkänna Kosovo som ett självständigt land.

Carl Bildt har inte hört den brittiske ministerns uttalande som av kosovoalbanerna kan tolkas som att det finns ett brett stöd för ett självständigt Kosovo och han vill inte kommentera det.

Men det går naturligtvis stick i stäv mot det den linje som han trodde att utrikesministrarna var överens om.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se