Billigare cancervaccin skulle rädda liv
Allt fler kvinnor väljer att vaccinera sig och sina döttrar mot livmoderhalscancer. Men kostnaden för vaccinet gör att många tvingas avstå.
Idag är det framför allt de mest välbeställda, som har kunskap och pengar att ta det dyra vaccinet.
Det menar Christina Fåhraeus, som är barn- och skolläkare i Jönköping.
- Kostnaden är givetvis betungande för många familjer om man har en tung ekonomi. Och just nu är det så, att de som har läst på och de som har källorna, det är de som i första hand vaccinerar sina barn, säger Christina Fåhraeus.
Livmoderhalscancer drabbar 450 kvinnor varje år och ungefär en fjärdedel av dem dör av det. I jakten på att rädda fler liv gör läkemedelsbolagen reklam både i tv och radio för nya vaccin, som finns på marknaden. Men självklart är bolagen också intresserade av att tjäna en hacka på att öka försäljningen. Och det gör de också, för vaccinen kostar nämligen skjortan.
Flickor mellan 13 och 18 år får hjälp av högkostnadsskyddet, då kostar det ändå sammanlagt 2 100 kronor. Om man är äldre än 18 kostar det 3 300 kronor. Det är en kostnad som Elisabeth Johannesson, som är barnsjuksköterska i Huskvarna, inte tror att många är beredda att ta.
- De som är utanför högkostnadsskyddet, där tror jag många tycker att det är en för dyr kostnad.
Det diskuteras just nu om ett vaccin mot livmoderhalscancer ska ingå i den allmänna vaccinationen i skolan, men sådana beslut tar tid och på tur står också andra vaccin, som diskuteras få en plats i den allmäna vaccinationen.
Men barn- och skolläkare Christina Fåhraeus menar att vaccinet måste kunna erbjudas till ett pris, som är överkomligt för alla.
- Det är väldigt viktigt. Annars är det de minst bemedlade, som drabbas av fler sjukdomar än de som har pengar.
Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se