Allt vanligare med kameror på krogen

Det blir allt vanligare att företag sätter upp olagliga kameror för att övervaka kunder och personal, inte minst inom detaljhandeln.

- De lämnar olika skäl till det här, men det vanligaste är att det inte försvinner varor och pengar från butikerna, men det finns även de som vill ha dold övervakning för att se över personalen och liknande, säger Kenneth Krüger som är ombudsman på fackförbundet Handels till Sveriges Radio Kalmar.

Just inom handel och krogbranschen är det extra vanligt med övervakning. Men för att få sätta upp kameror måste man ha tillstånd av länsstyrelsen och dessutom förhandla med facket.

Något som en krog i Kalmar missat. Där hittade polisen i helgen 16 kameror, kontrollbord och inspelningsutrustning som nu beslagtagits.

Och att många struntar i tillstånd är något som förvånar Kenneth Krüger. För Handels har inte något emot kameraövervakning så länge den sköts på rätt sätt säger Kennet Krüger.

- Går man den rätta vägen och tillstånd från länsstyrelsen och planritning över hur kamerorna ska placeras och vi får vara med på detta, så har vi inget emot kamerorna. Bara de inte är riktade som övervakning mot våra medlemmar, säger han.