Sd hade rätt till partisekreterare

Det var fel av Uppsala kommun att ändra reglerna efter valet, så att Sverigedemokraterna, med ett mandat i fullmäktige, inte får några pengar till en politisk sekreterare. Det slår länsrätten fast i en dom.

Sverigedemokraterna har missgynnats, anser rätten, och river därför upp beslutet.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gunnar Hedberg, är besviken:

- Det är orimligt att ett parti med bara ett mandat, ska kunna ha i princip en halvtidsanställd för sin verksamhet. Man har ingen representation i några nämnder, man har inte kontakt med lika många väljare och inte lika många som behöver utbildning.

Efter valet förra året, när det stod klart att Sverigedemokraterna fått ett mandat, ändrade kommunen reglerna, så att ett parti måste sitta med i kommunstyrelsen för att få bidrag till en politisk sekreterare. En ändring som gjordes med stor enighet innan mandatperioden började:

- Vi tyckte hela fullmäktige att det vara rätt, från moderater till vänsterpartister, säger Gunnar Hedberg.

Joakim Larsson, som representerar Sverigedemokraterna i fullmäktige, är nöjd med domen:

- Det här visar att vi hade rätt i vår kritik, de andra partierna ändrade reglerna enbart för att begränsa våra möjligheter att verka inom politiken. Det är så jag ser det.

Den tolkningen håller inte moderaten Gunnar Hedberg med om:

- Nu råkar det här gälla Sverigedemokraterna, men det hade kunnat gälla vilket parti som helst som bara fick ett mandat av de 81 möjliga.

Sverigedemokraterna har alltså ett mandat i fullmäktige, de finns inte med i kommunstyrelsen eller i nån av de kommunala nämnderna, men de vill ändå ha samma stöd som övriga större partier:

- Jag ser det här som en rättvisefråga, för mig kan man ta bort allt partistöd, det viktiga är att det är lika för alla, säger Joakim Larsson.

Behöver man verkligen en politisk sekreterare när man bara har ett mandat?

- Om de andra partierna får en politisk sekreterare, bör vi ha ett stöd som motsvarar det.

Det är troligt att Uppsala kommun nu väljer att överklaga, så att kammarrätten får pröva frågan säger Gunnar Hedberg:

- Vi får ju diskutera nu, jag tycker att det är ganska naturligt att vi gör det.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se