Samers liv i ny bok

Samerna gör ingenting och lever bara på bidrag. Sådana fördomar vill fotografen Bert Persson ta död på genom sin nya bok; Sápmi förr och nu, samernas liv under 60 år. En bok som kommer att komma ut lagom till julhandeln.

Bert Persson tycker att det finns mycket felaktigheter och tokigheter som normalsvensken inte vet så mycket om.

– Därför har jag försökt sammanställa den här boken som berättar om samernas liv, hur det var förr och hur det är idag, säger han.

Exempel på tokigheter?

– Ja, de där jädrans samerna ska ju bara ha bidrag, de gör ju ingenting - det är typiskt sådant där missförstånd, alltså de vet inte hur det går till.

Bert Persson fyller 80 år nästa år och har hela sitt yrkesverksamma liv jobbat som journalist och fotograf, bland annat på Dagens Nyheter.

Intresset för det samiska väcktes under en resa i Sápmi där uppdraget var att göra reportage om samer för Dagens Nyheter. Det var för 60 år sedan.

Sedan dess har han skaffat sig många samiska vänner. Deras berättelser och sina egna erfarenheter och bilder har Bert Persson nu samlat i sin nya bok.

– Framförallt har jag följt familjen Päiviö i Karesuando där tre barn alla är födda i kåta i 36-38 graders kyla, jag bodde några dygn hos dem och sedan har jag följt dem sedan de var ett år till nu när de är 55 år, de har fått berätta om omdaningen, vad som har hänt från kåta till egna hem, säger han till Sameradion.

Trots boktiteln Sápmi förr och nu - samernas liv under 60 år, och faktumet att boken mest handlar om renskötseln, så är Bert Persson inte rädd att han befäster schablonbilden att alla samer är renskötare.

– Nä, det finns mycket om annat till exempel finns ju om samerna och fisket, och sedan slöjden och kulturen överhuvudtaget. Jag har ett kapitel om sameteatern och det är ju också ett sätt att sprida kultur så jag tror att det är nyttigt med en sådan här bok, säger Bert Persson.

Innan jul beräknar Bert Persson att boken ska ha kommit ut.