Vårdkonflikt i Finland avvärjd

I sista stund avvärjdes konflikten bland de finska sjuksköterskorna. Parterna säger ja till ett fyraårigt avtal som sägs innehålla rejäla löneökningar. Bakom förslaget stod en enhällig förlikningsnämnd. Vårdfacket Tehy har räknat ut att förslaget som medlarna lämnade till dem i söndags ger medlemmarna ett lönelyft på 22 -28 procent under avtalsperioden.

Med årets decemberlön får sköterskorna också en ”julpeng” på motsvarande 2 500 kronor.

Det kommunala arbetsgivarverket bedömer att löneökningen blir 16 procent under avtalsperioden.

Direktör Markku Jalonen tror att vårduppgörelsen kommer att tvinga var fjärde kommun att höja skatten. Även färdtjänsten kommer förmodligen att bli dyrare.

Enligt Jalonen förde kommunarbetsgivarnas fullmäktige en lång diskussion om avtalet men godkände det till slut enhälligt.

”Dyrt avtal” enligt arbetsgivarna
-Oron för den här uppgörelsens dyra kostnader för kommunerna och kommunförbunden kom mycket starkt till uttryck i diskussionen, sade Jalonen.

Trots kostnaderna är Jalonen ändå lättad över att det blev en uppgörelse. Morgondagen hade inneburit en ”mycket svår situation” för den finländska sjukvården.

Tehy hade tagit till en ovanlig stridsåtgärd för att få igenom sina lönekrav: massuppsägningar. Om parterna inte hade nått en uppgörelse skulle de tusentals sköterskor som sagt upp sig ha gjort sin sista arbetsdag på måndagen.

Regeringen har ingripit i konflikten genom att snabbehandla en lag som skulle ha tagit udden av konflikten. Den ger arbetsgivaren rätt att tvångsinkalla personal till arbete med hänvisning till patientsäkerheten.

Statlig hjälp
S-ledaren Eero Heinäluoma anser att regeringen har agerat klumpigt under konflikten. Regeringens tro på en lag om tvångsarbete tillspetsade situationen ytterligare och förlängde konflikten, anser han.

Heinäluoma anser att staten nu måste räcka de hårt trängda kommunerna en hjälpande hand.

Om kommunarbetsgivarna muttrade över de ökande kostnaderna jublades det desto mer bland sjuksköterskorna på måndagen.
-Inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro att procenten skulle bli så höga, sade antestesisjuksköterskan Anneli Näppä vid universitetssjukhuset i Uleåborg.

De vårdanställdas ursprungliga mål var en löneökning på 24 procent på två och ett halvt år.

TT / SR Norrbotten