ETER TISDAG 20 NOVEMBER

Gode män behövs till ensamma flyktingbarn

Nu behövs det återigen nya personer som anmäler sig till att bli god man, den här gången för att bli ställföreträdande vårdnadshavare till de ensamkommande flyktingbarn som kommunen ska ta emot nästa år. Lennart Ekengren är pensionerad polis och att vara god man, det är något som Lennart Ekengren kan rekommendera.

Reporter:
jonas.franzen@sr.se

Jobben vanlig påtryckning på kommunala beslut

Nordkalk vill säga upp 20 anställda vid Storugns. Men varslet är inte nån form av hot eller påtryckningar för att påverka politikerna på ön så att företaget ska få igenom sitt tillstånd till nya stenbrott vid Ducker i Bunge, sa Nordkalks vd Hans Gustafsson 

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

 

Småföretagare tror tiderna blir sämre

Gotländska småföretagare ser betydligt dystrare på konjunkturutvecklingen än vad man gör i övriga Sverige, enligt Småföretagarbarometern. Där hamnar Gotland på en jumboplats när företagen rankar det kommande årets konjunkturförväntningar. Även om tillväxten nu visserligen nu verkar ha nått toppen, så tror inte Swedbanks ställföreträdande företagschef Claes Nilsson på en riktigt så snabb utförsbacke.

Många gotländska småföretagare tror på en kraftig konjunkturbromsning nästa år. Men inte Therese Johansson som för sex år sen började sälja mammakläder och amningsprodukter via internet. I dag har företaget 4mom tre anställda, omsätter fyra miljoner kronor om året och går med vinst.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Årets Musikpellestipendiat pluggar i Örebro

Ida Blomqvist heter kvinnan som får årets musikpellestipendium. Stipendiet är på 10 000 kronor och delas ut till minne av Musik-Pelle, som egentligen hette Ernst Pettersson och var en känd musikprofil på Gotland. Ida pluggar just nu på musikhögskolan i Örebro där hon går fjärde året.

Reporter:
lasse.eskelind@sr.se