EXTRA: Attentat mot åklagare Barbro Jönsson i Trollhättan

Uppdaterad: 16:23
I morse vid sjutiden sprängdes åklagare Barbro Jönssons lägenhetsdörr på Stamkullevägen i Trollhättan.
Under eftermiddagen har polisen uppgraderat misstankegraden från grovt olaga hot och allmänfarlig ödeläggelse till mordförsök.

-Jag mår bra, men jag vill inte uttala mig om händelsen i dag. Jag vet för lite om vad som har hänt, helt enkelt, säger Barbro Jönsson till TV4 Väst. Vid 15:00-tiden släppte polisen på avspärrningarna runt Barbro Jönssons radhus då man konstaterat att det inte fanns någon ytterligare sprängladdning i huset.

Ett angrepp på rättssamhället. Så säger riksåklagaren om sprängattentatet mot Barbro Jönssons hem i Trollhättan på tisdagen.

Strax efter klockan sju på morgonen hördes den kraftiga smällen från Barbro Jönssons radhus i Sandhem i Trollhättan. Ingen var hemma då.

- Barbro Jönsson är en åklagare som jobbar mot en viss typ av kriminalitet, så det är inte slumpen som gör att detta riktar sig mot just henne, säger polisens presstalesman Björ Blixter till TT.

Åklagare Barbro Jönsson har bland annat drivit mål om mc-relaterad brottslighet. Förra året åtalade hon en 27-årig man för grovt övergrepp i rättssak. Mannen utpekades av åklagaren som president för en lokalavdelning av den kriminella mc-klubben Bandidos.

För närvarande arbetar Barbro Jönsson bland annat med en skottlossning mot en lägenhetsdörr i Lilla Edet. Där sitter flera personer med koppling till det kriminella Brödraskapet Wolfpack häktade misstänkta för bland annat mordförsök.

I det ärendet väntas åtal inom kort.

Riksåklagaren

-Det är självklart att ett angrepp mot en åklagare av det här slaget är utomordentligt allvarligt. Det är ett angrepp på de fundamentala värderingar som finns i ett rättssamhälle, säger riksåklagaren Fredrik Wersäll som rest till Göteborg med anledning av sprängningen.

Barbro Jönsson befinner sig för närvarande i Göteborg, och det är osäkert när hon återvänder till Trollhättan.

-Jag mår bra, men jag vill inte uttala mig om händelsen i dag. Jag vet för lite om vad som har hänt, helt enkelt, säger hon till TV4 Väst.

Smällen blev mycket kraftig och hördes i stora delar av staden. Vid åklagarens hus är ytterdörren och de gula tegelväggarna intill dörren svarta av sot, glasrutan i dörren är spräckt och ett mindre plåtbeklätt tak över dörren har slitits bort. Kvar finns bara stagen.

- Jag hörde detta tidigt på morgonen och det var en stor och fruktansvärd kraftig smäll. Jag blev skiträdd och trodde det var skottlossning. jag kunde inte somna om och min lilla bebis Gabriel vaknade med. Jag förstod snart att det var något allvarligt som hänt, säger, Sara Vaihinger till SR Radio Väst, som bor nära Barbro Jönssons bostad

Ovanligt

Under förmiddagen arbetade polisen med teknisk undersökning av brottsplatsen och dörrknackning i området. En särskild telefon för tips om händelsen har inrättats.

-Bombtekniker har kommit hit för att kontrollera att det inte finns fler bomber inne i huset och för att kunna spåra varifrån sprängämnet kommer ifrån, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Polisen betecknar sprängningen som en systemhotande brottslig gärning och har rubricerat brottet som grovt olaga hot och allmänfarlig ödeläggelse. Inga misstänkta finns än.

Polisens tipstelefon i Trollhättan: 0520-896 65. Om du såg eller vet något tar polisen tacksamt emot tips
Läs mer: