Colombia skakas av infiltrationskandal

Avslöjanden att Farc-gerillan lyckats infiltrera militärapparaten i Colombia har skakat det colombianska samhället. Det rör sig om unga välutbildade kvinnor, som fått positioner på högsta militära nivå.

Marilú Ramiréz, en vacker idag 40-årig kvinna, började med att sälja försäkringar på en militärförläggning.

Där vann hon snart officerarnas förtroende och började bjudas in till olika slags aktiviteter.

När hon nyligen avslöjades som agent för Farc-gerillan hade hon till och med deltagit på specialkurser dit annars bara landets militära elit brukar ha tillträde.

I flera år
Tillsammans med sina kurskamrater hade hon besökt och videofilmat militärförläggningar över hela landet.

Hon hade varit hembjuden till överstar och generaler och hade till och med besökt försvarsministerns hem.

Marilú Ramiréz infiltration pågick under flera år.

Dator i beslag
Vore det inte för att militären nyligen lyckades lägga beslag på hennes chefs bärbara dator, skulle hon fortfarande vara den uppskattade och förtrogna väninnan till många generaler och samtidigt arkitekten bakom många dödliga attentat, som det som drabbade militärhögskolan i Bogotá för drygt ett år sedan.

Det var i juli som militären efter en attack mot ett gerillaläger i djungeln i de södra delarna av landet kom över en laptop, som tillhörde Carlos Antonio Lozada, den Farc-ledare som var Marilú Ramiréz chef.

Den information som fanns i laptopens hårddisk var närmast att likna vid en bomb.

Uppgifterna om Marilú Ramirez infiltration är bara ett av en rad häpnadsväckande avslöjanden, som är toppen av ett isberg.

Kan vara fler
Sedan flera generaler sammanbitet har erkänt sina varma relationer med Marilú, har andra officerare berättat om andra kvinnor med liknande historier, om kvinnor som fått känsliga jobb inom den militära strukturen, men som när misstankar börjat riktas mot dem helt enkelt försvunnit.

De senaste åren har Farc-gerillan militärt försvagats, men avslöjandena om Marilú Ramiréz och andra kvinnliga infiltratörer visar att det faktum att gerillan inte längre uppträder som en armé i uniform ingalunda innebär att den är besegrad.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se