Julköttbullar med russin
600 g fläskfärs
3-4 msk russin
1-2 dl glögg
2-3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 silverlök
1 ägg
salt och peppar + lite malen kryddpeppar
1 knivsudd pepparkakskryddor
Blötlägg russinen i glögg några timmar eller gärna över natten. Lägg ströbrödet i mjölken en stund innan köttbullsmeten ska göras. Skala och finhacka silverlöken och fräs hacket i lite smör, det ska inte bli brynt, låt kallna.
Blanda ihop fläskfärs med det blötlagda ströbrödet, det kalla lökhacket, salt, peppar, kryddpeppar samt pepparkakskryddorna och ägget. Arbeta ihop med snabba tag till en smidig färs. Ta upp russinen ur glöggen och rör slutligen ner i färsen, ev. kan man späda med glöggen som finns kvar från blötläggningen. Forma små fina köttbullar och stek dem gyllene.