Fikon- och dadeltapenade till Chèvre chaud

4-6 skivor chèvreost
4-6 tunna skivor vötbröd
Tapenade:
2 dl Kalamataoliver (utan kärna)
3 färska fikon eller 3 blötlagda torkade
3 färska dadlar
2 softtorkade katrinplommon
2 svenska ansjovisfiléer
1 vitlöksklyfta (fint riven)
½ tsk kakao
1 msk balsamvinäger
2-3 msk olivolja eller gärna min julolja
nymalen svartpeppar
ev. några droppar honung

Tvätta fikonen väl och tärna dem sedan fint med skalet kvar, tärna de torkade blötlagda fikon fint. Tärna även dadlarna och katrinplommonen fint. Dela de urkärnade oliverna och lägg dem tillsammans med ansjovisen i matberedaren, kör tills oliverna har blivit lite lätt fördelade men inte till mos. Tillsätt sedan vitlök, balsamvinäger, de tärnade frukterna samt kakao. Kör igen och mata ner oljan,  men kör bara med några korta tryck, det ska bara gå ihop. Flytta över röran till en skål och smaksätt med nymalen svartpeppar och ev. en aning honung. Jag själv brukar tillsätta lite finhackad syltade apelsinskal och en skvätt konjak, det är pikant och smakar mera jul. Olivernas sälta och frukternas sötma passar mycket bra ihop, även lite damm av mörk bitter kakao!!!

Förvara röran i en glasburk med lock i kylskåpet, den är hållbar i minst 3-4 veckor.

Chèvre chaud:
Rosta eller stek vörtbrödet knaprig. Placera en skiva chèvre på varje brödskiva och sätt in i ugnen på 200° med övervärme tills osten börjar smälta. Ta ut och toppa med den pikanta olivröran. Här skulle jag vilja ha starkvinsglögg med rom eller konjak?? Strö gärna över rostade nötter eller pinjekärnor.